BESZÁMOLÓ
A foglalkozás ideje: 2014. 09.25.
A foglalkozás helye: Újszászi Vörösmarty Mihály Általános Iskola 5052 Újszász, Kossuth út 13.
Megnevezése: Egészséges életmód fontossága
Résztvevők száma: 27 fő
A program célja, leírása: A tanulókban tudatosítani:
-
A helyes étrend megválasztásának kulcsa mindig a mi kezünkben van.
-
Bővítsük rendszeresen a kiegyensúlyozott étrendre és az egészséges életmódra vonatkozó ismereteinket, hogy a sok reklámozott élelmiszer közül a tanuló saját maga tudja kiválasztani a neki legjobban megfelelő étrendet, és értékelni tudja a reklámokat.
-
Lexikális szinten is nagy ismeretanyaggal rendelkeznek a tanulók a táplálkozásról, ugyanakkor nehezen „áll össze” bennük a kép arról, hogy melyek az egészségtudatos táplálkozás alapelvei, mitől függ, hogy hízunk-e vagy fogyunk, hogyan alakítsuk napirendünket, s végső soron életünket.
-
Az egészség érték, mindenki maga tehet érte.
Célkitűzés: Az aktív, egészséges életmód alapelveinek ismertetése.
Foglalkozás folyamata:
Motiválás (ismétlő) kérdésekkel
Az egészség
– Mi az egészség? Az egészség több mint nem betegnek lenni, teljes testi és szellemi jólét állapota.
– Mit tehetsz egészséged érdekében?
– Hogy érezd jól magad! Hogy élvezni tudd a körülötted zajló világot!
– Hogy sokáig megőrizd fiatalságod és szépséged! Hogy ne hízz el!
– Hogy céljaid elérésének ne rossz egészségi állapotod legyen majd akadálya.
Miért fontos egészségtudatosan táplálkozni?
Példák a dián:
– Hogy bírd a gyűrődést és tartsd a formád!
– Hogy sokáig emlékezz arra, amit megtanultál!
– Hogy figyelmedet ne a benned végbemenő kellemetlen történések (fejfájás, gyomorrontás, egyéb fájdalmak) vonják el!
– Az egészség része, hogy jól érezd magad!
A megfelelő étrend
– Az egészség megőrzésének nem elégséges, de szükséges feltétele.
– Attól megfelelő, hogy rád van szabva (= személyre szabott) mennyiségi, és minőségi viszonylatban.
Az egészségtudatos táplálkozás az egészséges életmód egyik legfontosabb része.
Alapelvei:
– a táplálék életkornak megfelelő összetétele, és
– változatossága;
– az élelmiszerek természetes származása és
– feldolgozása;
– a rendszeres, mértéktartó és nyugodt étkezés.
Mitől függ a szükséglet?
– Nemtől
– Kortól
– Fizikai aktivitástól
– Örökölt tulajdonságok
– Tápláltsági állapottól
– Nem vagyunk egyformák!
Leginkább a fizikai aktivitással lehet befolyásolni!
Napi energiaszükséglet
Ha nem csinálsz egész nap semmit, csak ébren vagy, és heverészel az ágyban, akkor is kell a szervezeted működéséhez energia, azonban ez nem olyan sok. Így ha ugyanazt és ugyanabban a mennyiségben eszed, csak nem mozogsz, a felesleget raktározza a szervezeted, és bízik abban, hogy hamar elkezdesz mozogni, sportolni, és akkor felhasználod a raktározott energiát. Ha nem így lesz, és minden nap raktároz a szervezeted, pár hónap alatt már komoly „raktárra” tudsz szert tenni, ami nem csak nem egészséges, de egy idő után betegséggé is válhat.
Energiaegyensúly
Amit megeszünk és megiszunk, abból van energiája a szervezetnek, abból növekedünk és a test abból újul meg (~ új sejtek felépítése). Egészségünk érdekében viszonylag rövid távon is egyensúlyban kell lennie a tápanyag (energia) felvételnek és a leadásnak.
A sport nem helyettesíthető!
Válassz neked tetsző és a korodnak megfelelő sportágat! Hetente legalább négyszer, rendszeresen sportolj!
A sportolást tekintsd a barátaiddal töltött kellemes fáradtsággal járó időtöltésnek is, ahol jól érzed magad. Ilyenek: labdajátékok, görkorcsolyázás, kerékpározás, úszás, pingpong, kirándulás
A szivárvány, mint az egészségtudatos táplálkozás alapja (1.)
A táplálkozási szivárvány a piramishoz hasonlóan modellezi a kiegyensúlyozott étrend felépítését.
A teljes őrlésű gabonafélék alkossák az étrended alapját.
Az egészségtudatos táplálkozás olyan, mint a szivárvány. A szivárvány külső sávja a leghosszabb, azok a táplálékok kerülnek ide, amelyekből a legtöbbet kell fogyasztani az egészség megőrzése érdekében.
A gabonafélék és az ezekből (főleg a teljes őrlésű gabonából) készült élelmiszerek tartoznak ide, ezek alkotják az étrend alapját.
Az egészségtudatos étrend (2.)
Zöldségfélékből és gyümölcsből legalább napi 3–4 adag ajánlott.
A szivárvány második sávja a zöldség- és főzelékféléké, gyümölcsöké. A gabonafélék és ez a csoport adja az egészségtudatos táplálkozás alapját, mindkét táplálékcsoport különféle élelmiszereiből naponta többször is kell fogyasztani. Ezen csoport értéke közül feltétlenül ki kell emelni a rosttartalmat.
A zöldség-főzelékek és gyümölcsök B1-, B2-, C-vitamin- és folsav-, valamint béta-karotinforrások (A-vitamin előanyaga).
Az e csoportba tartozó élelmiszerek energiatartalma kicsi, ezért az elhízást megelőző táplálkozásban is jelentős a szerepük
Az egészségtudatos étrend (3.)
A tej és a tejtermékek szintén naponta fogyasztandók.
A szivárvány következő sávjába kerülnek a tej és tejtermékek. A tej gazdag tápanyagtartalmából első helyen a kalciumot kell kiemelni. Fél liter tejben benne van a felnőttek kalciumszükségletének 75 százaléka. A tej tartalmazza a kalcium hasznosulásához szükséges D-vitamint is, emellett jelentős A-, B2- és B12-vitamin- és értékes fehérjeforrás. Szerencsére ma már nagy választék van a tejek között, válasszuk a kisebb zsírtartalmút!
A sajtok közül is előnyösebb az kisebb zsírtartalmúak fogyasztása (pl. köményes, tolnai, mozzarella stb.). Természetesen zsírosabb sajtokat (trappista, füstölt, ömlesztett) is lehet enni, csak számolni kell zsír- és energiatartalmukkal.
Az egészségtudatos étrend (4.)
Sovány (csirke, sovány felvágottak) húst naponta, halat legalább hetente egyszer egyél!
A következő sávba került húsok és húskészítmények elsősorban értékes fehérjeforrások, ezen kívül például a napi B12-vitamin
szükséglet mintegy 70 százaléka a húsokkal, húskészítményekkel kerül a szervezetbe.
Jelentős a B1-, B2-, B6-vitamin és a niacin-, valamint vas- és cinktartalma az ebbe a csoportba tartozó élelmiszereknek.
Az egészségtudatos táplálkozásba jól beilleszthető kis zsírtartalmú hús a csirke, sovány sertés, marha, nyúl és vadhúsok, valamint különösen értékesek a tengeri halak.
A húsokban lévő vas igen jól hasznosul, és e csoport tagjai jelentősen növelik más – rendszerint növényi forrásokból a – vas hasznosulását.
Folyadékszükséglet
Napi folyadékszükséglet: 2,0 liter = 8–10 nagy pohár víz.
Az energiát adó tápanyagokon (zsiradék, fehérje, szénhidrát), a vitaminokon és az ásványi anyagokon kívül a szervezetnek folyadékra is szüksége van.
Legolcsóbb és egészséges: a víz, többnyire ezt igyuk.
Csapvíz: kiváló szomjoltó, de nem tagadható, hogy egyes ásványvizek összetétele kiváló, de nem mindegyiké.
Az ásványvizek összes sótartalmának ismerete fontos; ha a szervezetre nézve kedvező hatású anyagokból tartalmaz többet (pl. kalciumot, magnéziumot), akkor fogyasztása előnyösebb lehet az ivóvízhez képest. A magas, 1500–3000 mg/l közötti, vagy a feletti ásványi anyagot tartalmazó vizek rendszeres fogyasztásra viszont nem ajánlottak.
Előnyös, ha többféle ásványvizet és csapvizet is fogyasztunk, így valószínűbb, hogy a szervezet ásványianyag-szükségletét optimálisan fedezzük.
A cukrozott szénsavas üdítőitalok is beilleszthetők az étrendbe, de ilyenkor többet kell mozogni! A nyers gyümölcs- és zöldséglevek fogyasztása vitamin- és rosttartalmuk miatt is fontos. Energiatartalmukkal azonban szintén számolni kell.
Nem lehet eléggé hangsúlyozni: alkoholt fogyasztani ebben a korban még tilos! Problémát okoz:
– idegrendszerben már egész rövid távon is, az agysejtek pusztulásához vezet,
– roncsolja a emésztőrendszert, károsítja a májat,
– felesleges energia-bevitelt jelent, pl. „sörhas”.
Miért gond az elhízás?
– Az egészség egyik mutatója, hogy testtömeged a kívánatos tartományba esik (erről kérdezd meg iskolaorvosod vagy a védőnőt).
– Az elhízás – mértékétől függően – betegség is, de további betegségek okozója is lehet.
– Csúfolhatnak érte társaid.
– Nehéz lefogyni, és szakember segítsége nélkül diétát nem is szabad követni.
Az iskolaorvos vagy/és védőnő meg tudja mondani, hogy hány kiló vagy, és hogy mennyinek kellene lenned.
Aki súlyosabb a kelleténél, ne dugja a fejét a homokba, mint a strucc, és mondja/gondolja azt:
– én úgysem tudok lefogyni; vagy
– ha behúzom a hasam, egész jól nézek ki
Játék: rejtvény
2. feladatlap: 24 zöldség és egy jó tanács
A tábla 24 zöldségfajtát rejt, „találatok” minden irányban előfordulhatnak: jobbról balra, balról jobbra, fentről lefelé, lentről felfelé olvasva, és még átlósan is. Egy betűre több szóhoz is szükséged lehet! Ha azokat kihúzod, és a megmaradt betűket összeolvasod, egy jó tanácsot kapsz. Fogadd meg!
***
Tőled is függ, mit vásárolsz és mit eszel!
– A helyes étrend megválasztásának kulcsa mindig a te kezedben van. Ne az aktuális divatot kövesd, hanem a józan eszedre hallgass!
– Bővítsd rendszeresen a kiegyensúlyozott étrendre és az egészséges életmódra vonatkozó ismereteidet.
Összefoglalás
A táplálkozásodra való odafigyelés nem jár semmilyen közvetlen haszonnal, de ha okosan osztod be a zsebpénzed, nem csak jóllaksz, hanem egészséged megőrzéséért is nagy lépést tettél.
Légy tudatos! Ne csak egyél, gondold át, és táplálkozz!
Ne csak vegyél, gondolkozz és vásárolj!
Kezdd most – változtass kis lépésekben
– Fokozatosan, apránként változtatni életmódunkon sokkal könnyebb .
www.mdosz.hu/pdf/iskola/felsotagozatos_ora_2006.ppt felhasználásával
·
|