Testvériskoláink
Testvériskoláink
Menü
 
Besenyszög
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Személyes találkozók

A két intézmény tanulói többször közös kiránduláson vesznek részt. Eltöltenek egy napot Újszászon, egyet Besenyszögön majd az ősz folyamán részt vesznek egy kétnapos kiránduláson Paks környékén.

 

 Fotók

 

     BESZÁMOLÓ

2 napos találkozó

 

A foglalkozás ideje:   2014. 10. 20-21.

A foglalkozás helye:  Paks, Pécs

Megnevezése:            Személyes találkozók / 2 napos kirándulás Pécsen

Résztvevők száma:    31 fő

A program célja, leírása:

  1. nap:

Az iskolaudvaron gyülekeztünk hétfőn reggel, negyed hétkor. Az autóbuszunk is megérkezett, így pontosan fél hétkor indultunk Paks felé. Az autóbuszos utazást jól tűrve, csak egyszer tartottunk pihenőt Kecskemét és Dunaföldvár közötti úton.

Háromnegyed tízkor érkeztünk meg a Paksi Atomerőmű Látogatóközpontjához. Az újszászi csoport már várt bennünket, nem sokkal előbb érkeztek meg ők is a parkolóba. A gyerekek ismerősként üdvözölték egymást és a pedagógusok sem voltak már egymás számára ismeretlenek.

Mivel egyszerre nem tudtak ekkora csoportot fogadni Pakson, sajnos külön kellett válnunk. Mi a Látogatóközpontban kezdtük a „túránkat”, addig az újszásziak az Atomenergetikai Múzeumba mentek.

A Látogatóközpontban egy kedves hölgy várta a csoportunkat, körbevezetett bennünket a központban és számtalan fontos információval látott el bennünket az Atomerőmű működéséről. Az előadást követően a gyerekek a megszerzett tudásukat tesztelhették egy tesztgép segítségével.

Ajándékokkal és rengeteg új információval távoztunk a Látogatóközpontból, és most mi vettük az irányt az Atomenergetikai Múzeum felé. A kapunál megtörtént a beléptetéshez szükséges ellenőrzés, a biztonsági őr felvezetésével mehettünk csak tovább. A Múzeumban egy férfi vezetett körbe bennünket, egy órában megismerkedtünk Paks történetével és az Atomerőmű kialakulásával, valamint a régen használt eszközökkel, melyek helyett ma már modern eszközöket használnak. A gyerekek felülhettek egy régi felvezető rendőrségi motorra is, viszont a Múzeumban kiállított robot sajnos nem akart velünk beszélgetni.

Az Atomerőműben töltött két órát követően visszaszálltunk a buszra és elindultunk Paks belvárosába, ahol az ebédünket fogyasztottuk el. Ebéd után, kissé elfáradva indultunk tovább Pécsre.

Pécs belvárosában, a Szinbád Panzióban volt a szállásunk. Mire mi odaértünk az újszászi csoport már elfoglalta a szobáikat.

Hétfőn késő délután, a hosszú utazást kissé kipihenve sétálni mentünk Pécs belvárosába. Megtekintettük a Pécsi Bazilikát, a Pécsi Nemzeti Színházat, elidőztünk a Széchenyi téren, a Dzsámi előtt illetve a Kossuth téren a Zsinagógánál is. Bár már teljesen besötétedett a város szépsége és hangulata és a kellemes idő hatására nehezen indultunk vissza a szállásunkra.

A vacsorát követően még lehetőségük volt a gyerekeknek a szobáikban

játszani és beszélgetni, majd a panzió szabályzatának köszönhetően

este tíz órára szigorú „takarodót” rendeltünk el.

  1. nap:

Kedden reggel két turnusban reggeliztünk, majd mindkét csoport összepakolt és busszal a Zsolnay Kulturális Negyedbe utaztunk. Az egész napot a városnak ezen részében töltöttük.

A délelőtt folyamán városrész felfedező túrát tartottunk. A gyerekek szabadon választott 2-3-4 fős csapatokban haladtak egy térkép segítségével. A városrész nevezetes épületei előtt, mellett kellett megállniuk és egy-egy kérdésre válaszolniuk, majd adott időre visszaérkezniük a kiindulási helyre. Eleinte kissé nehezen hagyták el az indulási pontot, de aztán egyre bátrabban mozogtak a térkép alapján az egyébként teljesen gyalogosok számára kialakított területen. A kérdések megválaszolása által számos ismeretre tettek szert Pécs városáról és az ott élő emberek szokásairól, életmódjukról.

Délben a Negyedben megtalálható Planetáriumban megtekintettük az Űrhajónk a Föld című előadást. A kupolás teremben lévő kényelmes székek olyanná tették az előadást, mintha valóban a csillagos ég alatt lennénk illetve később pedig mintha egy űrhajóban utaztunk volna. A bolygók szemlélése az űrből és az előadáson hallottak remekül kiegészítették a diákok előző félévben, tantárgyfejlesztésen szerzett ismereteiket.

Az előadás után elfogyasztottuk szendvicsebédünket és a sportfoglalkozás helyszínére sétáltunk, mely szintén a Kulturális Negyedben volt. A soft-csúzlizást eddig nem ismertük, ám a gyors szabályismertetést követően a három csapat kiváló teljesítménnyel játszott. Eleinte valóban nagy harcot vívtak a zászló megszerzésért, majd a szabályok változtatásával a csapat utolsó emberének legyőzéséig kellett küzdeniük. Itt már nem csak a csapat, hanem az egyéni küzdelem is jelentős szerepet kapott. Fájó szívvel hagyták abba a gyerekek a játékot, ha lehetett volna, még játszottak volna tovább.

A nagy küzdelem után, négy óra körül sikerült uzsonnáznunk és ezt követően indultunk haza. A majdnem öt órás hazaúton mindenki elaludt egy kicsit, majd egy pihenőt követően filmnézésbe fogtunk. Este kilenc órára érkeztünk meg az iskolaudvarra, fáradtan, de rengeteg élménnyel tele!

 

 

 

 
Újszász
 

STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?